Okosóra vagy okoskarkötő? Melyiket válasszam?

Okosóra vagy okoskarkötő? Melyiket válasszam? Segítünk választ találni!

Ha szétnézel a környezetedben, meglepődve veheted észre, milyen sokan viselnek okoskütyüket, és a hagyományos karórák helyett okosórát vagy okoskarkötőt választanak inkább.

Az okosórák és okoskarkötők a sok, egymást átfedő funkció miatt első pillantásra igencsak hasonlónak tűnnek, technikailag azonban két különböző eszközről van szó.

Segítek abban, hogy kiválaszthasd, melyik eszközre van igazából szükséged!

Amazfit GTR 2e - Grey

Elegáns, minőségi, jó választás!

M6 Okoskarkötő

Olcsó, belépő szint, ideális első okoskarkötőnek.

Okosóra
Okoskarkötő
Az okosórákat smart watchnak vagy intelligens óráknak is nevezzük, és legfőbb feladatuk, hogy minden fontos okostelefon funkciót (smart funkciót) a csuklónkon is elérhetővé tegyenek. Ezek a kütyük azonban nemcsak holmi egyszerű digitális kiterjesztései az okostelefonoknak, hiszen számtalan sport-és fitnesz funkciót is tartalmaznak.  Az okoskarkötőket aktivitásmérőnek, fitneszkarkötőnek vagy fitneszkövetőnek is nevezzük, ennél a kütyünél elsősorban az egészségügyi funkciók kapnak főszerepet. Az okosórákhoz hasonlóan az okoskarkötők is szinkronizálhatók a telefonra letöltött alkalmazásokkal; ezeket az eszközöket azonban elsősorban egy-egy bizonyos cél figyelembevételével tervezték, és a felhasználók speciális igényeihez alkalmazkodnak.

 

Míg az okosóráknál tehát a smart funkciók vannak a fókuszban, addig az okoskarkötők mozgásösztönzőként funkcionálnak elsősorban.

Miben hasonlítanak az okosórák és okoskarkötők?

Tervezés

A hasonlóságok közül a legnyilvánvalóbb a tervezés. Mindkét eszköz egy szíjból, kijelzőből és érzékelőből áll, és így a csuklón kell viselni.

Okoseszközzel való kapcsolódás

Amiben még hasonlít ez a két kütyü, az az okoseszközökkel (jellemzően okostelefonnal) való összekapcsolás és szinkronizálás. Ez azt jelenti, hogy a teljes körű felhasználáshoz az órát és a karkötőt is érdemes összekapcsolni a telefonoddal, mert így részletesebb adatokhoz, információkhoz juthatsz.

Ezek az eszközök ugyanis már rendelkeznek társalkalmazásokkal, amelyek nemcsak archiválják a begyűjtött adatokat, de segítenek azoknak az értelmezésében is, esetleg tanácsokkal látnak el, hogy teheted még hatékonyabbá étkezésedet, edzéseidet és regenerációdat.

Töltés

Mivel mindkét eszköz többnyire már modern lítium aksival működik, így folyamatos használatukhoz töltened kell őket. Ezt hálózatról vagy a számítógépedre kötve végezheted el egy usb csatlakozó, vagy a gyártó által adott töltő segítségével. A lítium akkumulátorról tudnod kell, hogy az élettartamát több tényező (kijelző, funkciók száma, időjárás) is befolyásolja, de a legfontosabb, hogy minél gyakrabban töltsd. Ezzel tehetsz a legtöbbet azért, hogy hosszú élettartamú legyen az eszközöd.

Egészségügyi-fitnesz funkciók

Egészségügyi-fitnesz funkciók

Mind az okosórán, mind pedig az okoskarkötőn hasonló nyomkövetési és adatgyűjtési funkciókat találhatsz, amelyek az egészségedet és tevékenységeidet monitorozzák.
Mutatom a legfontosabbakat, amelyeket jellemzően mindkét eszközön megtalálsz:

  • pulzusmérés
  • kalóriaszámlálás
  • megtett távolság (vagy lépések) mérése
  • alváskövetés
  • inaktivitás jelző

Az okoskarkötőkben és az okosórákban is találsz ún. tevékenységkövetőket, amelyek sportágspecifikusak (pl. futás, úszás, kerékpározás, túrázás), így pontosabb képet kaphatsz segítségükkel az elvégzett edzésről vagy mozgásformáról.

Miben különböznek az okosórák és az okoskarkötők?

Méret

Az okosórák általában nagyobb méretűek és nehezebbek, mint az okoskarkötők. Ez azt jelenti, hogy az okosórán több memóriakapacitás és több hely van az alkalmazások és funkciók tárolására.

A másik markáns különbség, hogy az okosórák nagyobb és sokszor szebb felbontású kijelzőkkel rendelkeznek, amelyeken akár fényképeket vagy videót is nézegethetsz szuper minőségben, és a navigációs ikonok is könnyebben kezelhetőek. Emiatt ezeknek a kütyüknek a súlya is nagyobb lesz, mint az okoskarkötőké, amelyeket a lehető legkönnyebbre terveznek.

Okoskarkötő
 okosóra

Az akkumulátor élettartama

A fitneszkövetőknek korlátozott funkcionalitásuk, egyszerűbb kijelzőjük miatt hosszabb az akkumulátor-élettartamuk is.

Általánosságban elmondható, hogy már önmagában egy GPS alkalmazás, vagy egy nagy felbontású amoled-kijelző is gyorsabban szívja az akkumulátort, így az okosórák aksijának rövidebb az élettartama, és gyakrabban kell töltened őket. Felhasználástól függően akár 24-48 óra után töltést igényelhet az órád, míg egy okoskarkötő 7-10 napig nem kér kenyeret, sőt az újabb aktivitásmérők akár egy teljes évet is képesek egyetlen feltöltéssel üzemelni.

Kommunikációs funkciók

E két termék közti a legmarkánsabb különbség, hogy míg az intelligens órák fő feladata a kommunikáció megkönnyítése, addig az aktivitásmérőket elsősorban a monitorozásra és adatgyűjtésre építik.

Az okosórát Bluetooth segítségével a telefonhoz csatlakoztatva e-maileket, szövegeket olvashatsz, értesítéseket fogadhatsz, ehhez pedig elegendő csak a csuklódra pillantani.

Az okosórád segítségével hívást is fogadhatsz, kezdeményezhetsz vagy utasíthatsz el; a SIM-kártyával felszerelt okosórák esetében pedig a telefonodra sincs szükség ahhoz, hogy hívásfunkciókat használhasd. Sőt! Az NFC-funkciónak köszönhetően az érintés nélküli fizetés is lehetővé vált az órával.

Természetesen egy komolyabb okoskarkötő is értesíthet a telefonodra érkező üzenetekről vagy közösségi platform értesítésekről, de a kis kijelző miatt ezek tényleg csak jelzésértékűek, és nem ezek adják ennek a típusnak a fő feladatkörét.

Szenzorok

A legfontosabb különbség a szenzorok terén, hogy a legtöbb okoskarkötőben nincs önálló GPS vevő. Itt tehát kénytelen leszel a telefonod GPS-ét igénybe venni, vagy az eszköz által (a lépéshossz segítségével) kalkulált távolsággal megelégedni.

Az okosórákban ezzel szemben jó eséllyel találsz önálló GPS-t, sőt, az igazán profi sportórákban azt is beállíthatod, hogy mely műholdakhoz szeretnél csatlakozni.

A komoly sportórákra előre feltölthetsz GPS trackeket is, amelyek segítenek például a terepsportban, vagy vészhelyzetben újra tervezik az útvonaladat, de ezekben a kütyükben barométer és magasságmérő is található akár. Ilyen extrákat nem fogsz kapni az okoskarkötőddel.

Végül meg kell említenem, hogyha pulzusmérő hevedert szeretnél inkább használni, ami jóval pontosabb, mint a csukló alapú érzékelők, akkor egyértelműen az óra a nyerő, hiszen a legtöbb okosóra már kompatibilis a HRM hevederekkel.

Multimédiás funkciók

Az okosórák szélesebb lehetőséget biztosítanak számodra a szórakoztatás terén is. Akárcsak az okostelefonoddal, ezekkel is tudsz fényképet készíteni és tárolni, videót lejátszani, zenét hallgatni, vagy lehetőséged van a beépített hangvezérlő használatára. Az okoskarkötőkön is elérhető néhány funkció, de jóval szerényebb mértékben, mint egy óra esetében.

Átfogó edzéskövetés

A prémium okosórák esetében megfigyelheted, hogy szélesebb tevékenység-profillal rendelkeznek, mint az átlag okoskarkötők, és olyan szokatlan mozgásokhoz is kapsz például speciális gyakorlatokat, személyre szabott edzésvezetést valamint tanácsokat, mint a jóga, a pilates, az ugrálókötelezés vagy a korcsolyázás.

Ajánlatunk:

Amazfit Bip U Smartwatch - Green

Stílus és dizájn

Az okosórák különféle méretben és formában kaphatók. Találsz köztük a hagyományos órákhoz hasonló, elegáns külleműt, de kifejezetten modern vagy épp sportos típusok között is válogathatsz. A fitneszkövetők ezzel szemben nem túl sok stíluslehetőséget kínálnak. Ezek az eszközök egyszerűen használhatók, könnyűek és karcsú profillal rendelkeznek, így karkötőként hordhatóak főként sporttevékenységekhez.

Okosóra vagy okoskarkötő – melyiket válasszam?

Ha most kezdesz ismerkedni ezekkel az eszközökkel, és csak nemrégiben fogalmazódott meg benned, hogy jó lenne mozogni valamit, amihez egy olcsó, remek mozgásösztönzőt keresel, akkor belépésként tökéletesen elegendő lesz számodra egy okoskarkötő. Kezdők számára ideálisabbnak tartom ezt az eszközt, mert biztosítja a legszükségesebb alapfunkciókat, de nem borítja el a felhasználókat feleslegesen sok adattal. Vedd azonban számításba, hogy mind a dizájn, mind a felhasználhatóság szempontjából ez a termék egyértelműen sport-és egészségkövető feladatra lett megálmodva.

Ajánlatunk: Amazfit Band 5 aktivitásmérő - Orange

Amennyiben azonban elsősorban egy olyan kütyüt keresel, ami a kommunikációt könnyíti meg számodra, és szinte egy az egyben átveszi a mobiltelefonod feladatköreit, akkor egyértelműen az okosóra irányába érdemes elmozdulni. Ebből a szempontból az intelligens óra inkább hasonlít egy hordozható számítógéphez, hiszen egy karóra, egy okostelefon és egy fitneszkövető kombinációját nyújtja számodra.

Ajánlatunk: Amazfit GTS 2e - Purple

Ha rendszeressé vált a mozgás az életedben, elmélyülnél egy-egy sportban és mellé keresztedzéseket is végeznél, akkor szintén érdemesebb egy komolyabb okosóra felé kacsintgatnod. Ezek az eszközök már sokkal több adatot figyelnek, mint az okoskarkötők, és a fejlettebb technológiának köszönhetően általában pontosabbak is.

Egy csúcskategóriás okosóra ráadásul az elegancia terén is verhetetlen, így egy hivatalos öltözethez is bátran viselheted.

Forrás